Veelgestelde vragen

• Ik heb een nota ontvangen, waar kan ik deze declareren?
• Welke zorg zit er in een aanvullende verzekering?
• Neemt u nog nieuwe patiŰnten aan?
• Wat gebeurt er bij een eerste bezoek?
• Bij welke tandarts word ik ingedeeld?
• Hoe vaak per jaar moet ik voor controle komen?
• Wordt er een herinnering verstuurd voor de halfjaarlijkse controle?
• Vanaf welke leeftijd neem ik mijn kind mee naar de tandarts?
• Moet elk kind naar de orthodontist?
• Is roken schadelijk voor het gebit?
• Wanneer krijgt mijn kind zijn (blijvende) gebit?
• Wat is tanderosie?
• Wat kan ik doen om tanderosie te voorkomen?Ik heb een nota ontvangen, waar kan ik deze declareren?
Vanaf 1 januari 2007 ontvangt iedereen een nota van Infomedics of Van Kesteren, onze factoringbureaus. De nota dient u zelf over te maken met de aangehechte acceptgiro.
U kunt uw nota insturen naar uw zorgverzekeraar. Hoeveel u terugkrijgt is afhankelijk van uw verzekering. Stuur uitsluitend originele facturen/nota's in. Maak een kopie van uw nota en bewaar deze voor uw eigen administratie. Vermeldt op elke nota het verzekerde- of inschrijfnummer plus de geboortedatum van de betreffende verzekerde.


• Welke zorg zit er in een aanvullende verzekering?
Een aanvullende verzekering dekt zorg die niet in het basispakket van de zorgverzekering is opgenomen, zoals tandartshulp voor verzekerden van 21 jaar en ouder. Zorgverzekeraars zullen verschillende aanvullende verzekeringen aanbieden. U heeft keuze uit deze aanbieding van verzekeraars waarin voor iedere polis is bepaald welke zorg volledig of gedeeltelijk wordt vergoed. Voor een aanvullende tandartspolis komt het er in de regel op neer dat 75% van de verrichtingen wordt vergoed voor een maximum, nader af te spreken bedrag.
Als u er zeker van wil zijn of uw behandelingen vergoed worden, kunt u bij uw verzekering informeren met de behandelcodes die de tandarts van plan is bij u uit te voeren (u kunt van uw tandarts een begroting meekrijgen), of uw polis meenemen bij het tandartsbezoek.


• Neemt u nog nieuwe patiënten aan?
Ja, wij nemen nog nieuwe patiënten aan. Afspraken maken kan telefonisch of aan de receptie (dit kan dagelijks tot 13.00 uur). Kijk voor meer informatie over afspraken maken hier.

• Wat gebeurt er bij een eerste bezoek?
Bij het eerste bezoek wordt er kennisgemaakt met de tandarts bij wie u ingedeeld bent, de persoonsgegevens worden gecontroleerd en de medische anamneselijst wordt met u doorgenomen. De tandarts bekijkt het gebit en bepaalt of er aanvullend foto’s gemaakt moeten worden. Als u op het moment van het eerste bezoek ergens pijn heeft wordt dat als het mogelijk is meteen verholpen.


• Bij welke tandarts word ik ingedeeld?
Als u voorkeur heeft, bij diegene waarvoor u voorkeur heeft of bij diegene die werkt op een dag dat het u goed uitkomt de tandarts te bezoeken, bij geen voorkeur wordt de tandarts at random aangewezen.

• Hoe vaak per jaar moet ik voor controle komen?
Iedere 6 maanden, tenzij uw tandarts aangeeft dat er meer tijd tussen de controles mag zitten.

• Wordt er een herinnering verstuurd voor de halfjaarlijkse controle?
De afspraken worden zoveel mogelijk een half jaar vooruit al gemaakt. Mocht u dit niet willen moet u zelf bellen voor een nieuwe controle. Heeft u een afspraak gemaakt Ún is uw e-mailadres bij ons bekend, dan krijgt u een week vˇˇr de afgesproken behandeling/controle een herinneringsmail toegestuurd.


• Vanaf welke leeftijd neem ik mijn kind mee naar de tandarts?

Wij adviseren u om uw kinderen mee te nemen als u zelf voor controle langs komt, zodat ze vertrouwd kunnen raken met de omgeving. Wij willen kinderen uiterlijk vanaf vier jaar controleren en onze ervaring is dat dit dankzij de gewenning zonder problemen verloopt. 

• Moet elk kind naar de orthodontist?
Nee.
De noodzaak voor een orthodontische behandeling hangt af van de stand van tanden en kaken. Het tijdstip van behandeling hangt af van de fase van de gebitsontwikkeling.
Uw tandarts beoordeelt tijdens de controles de noodzaak voor een orthodontische behandeling en het tijdstip van verwijzen of zelf behandelen

• Is roken schadelijk voor het gebit?
Ja.
Het is wetenschappelijk aangetoond dat roken leidt tot tandvleesproblemen. Dit houdt in dat u uw gebit door verlies aan houvast in het kaakbot verloren kan gaan. Ook is er een verhoogde kans op kwaadaardige slijmvliesafwijkingen in de mondholte. Verder hebben rokers meer last van een verkleurd gebit en aanslag op de tanden.

• Wanneer krijgt mijn kind zijn (blijvende) gebit?

Rond 6 maanden komen de eerste melktandjes door en bij 3 jaar is het melkgebit van 20 tanden en kiezen compleet. Meisjes krijgen hun melktanden over het algemeen iets later dan jongens. Zodra de eerste tandjes in de mond doorgebroken zijn moet u ze poetsen met een speciale peutertandenborstel en peutertandpasta , voor kinderen tot 2 jaar is eenmaal poetsen voor het slapen gaan voldoende. Let er vooral op dat u uw kind na het poetsen `s avonds alleen nog water te drinken geeft, met zoete drankjes `s nacht is de kans op het krijgen van gaatjes enorm groot.

De eerste kiezen van het volwassen gebit komen rond de leeftijd van 6 jaar door. De wisseling van tanden en kiezen begint officieel pas op het moment dat de snijtanden uitvallen. Het volwassen gebit telt bij ±12 jaar 28 tanden en keizen. Als je alle verstandskiezen meerekent, kan een gebit tussen het 18e en 21e levensjaar 32 tanden en kiezen bevatten. Kijk voor verder informatie op deze link van het Ivorenkruis, bij veelgestelde vragen/ kinderen

• Wat is tanderosie?
Tanderosie is het oplossen van het tandglazuur door zuurinwerking. Het is een sluipend proces dat niet gemakkelijk te herkennen is. Daarom is voorkómen van het allergrootste belang. Wanneer tanderosie niet wordt bestreden, kunnen de zuren het tandglazuur en vervolgens zelfs het blootliggende tandbeen oplossen.
Tanderosie wordt voornamelijk veroorzaakt door zuren uit voedingsmiddelen. Deze zuren lossen uw tanden op.
Het gaat niet alleen om hoevéél zure producten u eet en drinkt. Hoe vaker u dat doet en hoe langer u zure producten in uw mond houdt, hoe groter de kans op tanderosie is. Ook de manier waarop u eet en drinkt is van invloed. Wacht u bijvoorbeeld met doorslikken totdat de prik van de drank af is? Of spoelt u een drank voor de smaak rond in uw mond? Hierdoor is het zuur langer in uw mond. Ook maagzuur kan een veroorzaker zijn van tanderosie. Door braken en oprispingen komt het maagzuur in de mond. Hoe vaker dit gebeurt, hoe sterker de erosie optreedt. Maagaandoeningen kunnen oprispingen en braken veroorzaken. Maar ook mensen die vanwege hun extreme drang om te vermageren veel braken (anorexia nervosa) of mensen met extreme eetaanvallen, gevolgd door bewust braken (boulimia nervosa), kunnen veel last van tanderosie hebben.

• Wat kan ik doen om tanderosie te voorkomen?
Voeding
- Beperk het gebruik van zure dranken en zuur voedsel. Neem als alternatief zo mogelijk water, gewone thee (zonder suiker), dus géén vruchten- of kruidenthee, koffie (zonder suiker) of melk.
- Houd zure producten zo kort mogelijk in uw mond. Spoel de drank dus niet rond in uw mond. Zuig ook niet op zuur snoep of andere zure producten.
- Beperk het aantal keren dat u eet of drinkt. Gebruik drie maaltijden per dag en daarnaast niet meer dan vier keer iets tussendoor. Eet maximaal een- of tweemaal per dag zuur fruit. Als u bij uw eten drinkt, geldt dat als één moment.

Tandenpoetsen
- Poets tweemaal per dag uw tanden. Gebruik een zachte tandenborstel en een fluoridetandpasta. Reinig de ruimte tussen de tanden en kiezen eenmaal per dag met ragers, flossdraad of tandenstokers.
- Eet of drink één uur voordat u uw tanden gaat poetsen géén zure producten. Het oppervlak van tanden en kiezen wordt zachter door de inwerking van zuur. Als u direct na het eten of drinken van zuur uw tanden poetst, kunt u de glazuurlaag gemakkelijk wegpoetsen.
Klik voor meer informatie op de link van het Ivoren Kruis/ erosie

 
 

Contact
Panamalaan 10
1019 AZ Amsterdam
T: 020 41 98 525
F: 020 41 98 521
receptie@tandartsenpunt.nl
Email niet gebruiken voor het maken of wijzigen van afspraken


Wij nemen nog nieuwe patiënten aan.
Afspraken maken kan telefonisch of aan de receptie (dit kan dagelijks van 8.30-12.30 uur en van 13.30-16.00 uur).

ixorg
Ixorg
Wilt u alleen betalen voor werkelijk gemaakte tandartskosten, deze kosten zelf in de hand houden én ook goed verzekerd zijn in geval van calamiteit? Tandartsen.Punt raadt u het nieuwe ixorg aan! Ixorg is een aanvullende tandartsverzekering waarbij u zelf maandelijks een tegoed opbouwt. Het geld is en blijft van u. Voor meer info kunt u een kijkje nemen op www.ixorg.nl.