Prothetiek
Kronen en bruggen zijn bedoeld als duurzame vervangers voor tand of kiezen. Ze benaderen zoveel mogelijk de oorspronkelijke vorm en functie van tanden en kiezen. Een behandeling voor een kroon of brug neemt dan ook meer tijd in beslag dan voor een gewone vulling.
Kronen
Een kroon is een kapje van metaal en/of porselein dat precies past over een afgeslepen tand of kies. Het kapje zit op de tand of kies vastgelijmd. Door een kroon krijgt de tand of kies zijn oorspronkelijke vorm weer terug. Er zijn verschillende redenen waarom u een kroon nodig kan hebben:
1. Door tandbederf kan een groot deel van de tand of kies verloren zijn gegaan. Er is dan onvoldoende houvast voor een vulling.
2. Het uiterlijk kan een reden zijn voor een kroon. Meestal gaat het daarbij om verkleurde en/of slecht gevormde tanden of kiezen die voor in de mond staan.


Een kroon , een kapje over een tand of een kiesEen kroon over een voortand

Bruggen
Een brug wordt gemaakt ter vervanging van één of meer ontbrekende tanden en/of kiezen. Een brug zit vast aan twee of meer pijlers. Dit zijn afgeslepen tanden of kiezen aan weerszijden van de open ruimte van de ontbrekende tand of kies. Een brug bestaat uit twee of meer kronen, die op pijlers passen en een brugtussendeel, ook wel "dummy" genoemd. Deze bestaat uit één of meer kunsttanden en/of kiezen, die op de plaats van de open ruimte komen.
Er zijn verschillende redenen waarom u een brug nodig kunt hebben:
1. Om beter te kunnen kauwen
2. Verbetering van het uiterlijk
3. Om te voorkomen dat tanden en kiezen scheef gaan staan en/of gaan uitgroeienEen gewone brug

De behandeling
De behandeling van een kroon of brug verloopt in een aantal stappen. Hiervoor zult u tenminste twee keer bij uw tandarts terug moeten komen. Zo nodig wordt plaatselijk een verdoving gegeven. Een kroon of brug wordt niet direct in uw mond gemaakt, maar in een tandtechnisch laboratorium. Hiervoor is ongeveer 3 weken tijd nodig.1. Afslijpen van tand of kies
Allereerst wordt een deel van de tand of kies afgeslepen, totdat er genoeg ruimte is om een kroon of brug te maken.2. Afdruk maken
Vervolgens maakt de tandarts met een afdruklepen met een rubberachtige massa een afdruk van de kaak. In de afdruk wordt in het tandtechnisch laboratorium gips gegoten. Dit gipsmodel wordt gebruikt om uw kroon of brug te maken.3 . Beetregistratie
Met de beetregistratie wordt bepaald hoe de tanden en kiezen van de onder- en bovenkaak op elkaar passen. Daarnaast is hier voor een afdruk van de tegenovergelegen kaak noodzakelijk.4 . Kleur bepalen
Als de kroon of brug vóór in de mond staat, heef deze meestal een tandkleurige buitenlaag van porselein. Voor het bepalen van de kleur moet rustig de tijd worden genomen. Uw tandarts kan u hierin adviseren. Meestal zal de tandarts u naar het Tandtechnisch laboratorium op het Frederiksplein sturen om de tandtechnieker samen met u de kleur te laten bepalen.

5. Noodvoorziening
Voor uw comfort en om de afgeslepen tand of kies te beschermen wordt door de tandarts een noodvoorziening (tijdelijke kroon) gemaakt. Deze dient in het gebruik enigszins te worden ontzien door er bijvoorbeeld geen harde of kleverige producten mee te eten. De tijdelijke kroon is daar meestal niet op berekend. Bij breuk of losraken van de tijdelijke kroon is het verstandig om contact op te nemen met de tandarts.6 . Vastzetten van kroon of brug
Bij de laatste afspraak wordt de definitieve kroon of brug gepast en in de mond vastgezet. Aan de binnenzijde van de kroon of brug wordt een snelhardend cement aangebracht. De kroon of brug wordt vervolgens op zijn plaats geschoven en stevig aangedrukt. De kroon of brug blijft vast in de mond zitten en voelt als een eigen tand of kies.

Onderhoud
De dagelijkse mondhygiëne is bij kronen en bruggen extra belangrijk. Vooral het tandvlees rondom de kroon en onder de brug moet goed schoon gehouden worden, uw tandarst zal u hierin adviseren. Voor meer informatie kunt u bij uw tandarts terecht en op de website van het Ivoren Kruis. www.ivorenkruis.nl


Kunstgebitten
U kunt in onze praktijk terecht voor reparaties en/of klachten aan bestaande protheses. Wij maken ook nieuwe kunstgebitten, waarbij we via zorgvuldig en gecontroleerd uitgevoerde stappen een zo goed mogelijk resultaat willen bereiken. U zult daarom zeker 5 á 6 keer voor behandeling komen vóór de nieuwe prothese afgeleverd wordt. Betreft het uw eerste kunstgebit en moeten er nog tanden en/of kiezen getrokken worden, dan maken we eerst een tijdelijk gebit en pas na enige maanden een definitieve prothese. Een kunstgebit dat op in de kaak geïmplanteerde drukknoppen wordt vastgeklikt behoort ook tot de mogelijkheden. Een deel van de genoemde behandelingen worden vergoed uit de basisverzekering.

 
 

Contact
Panamalaan 10
1019 AZ Amsterdam
T: 020 41 98 525
F: 020 41 98 521
receptie@tandartsenpunt.nl
Email niet gebruiken voor het maken of wijzigen van afspraken


Wij nemen nog nieuwe patiënten aan.
Afspraken maken kan telefonisch of aan de receptie (dit kan dagelijks van 8.30-12.30 uur en van 13.30-16.00 uur).

ixorg
Ixorg
Wilt u alleen betalen voor werkelijk gemaakte tandartskosten, deze kosten zelf in de hand houden én ook goed verzekerd zijn in geval van calamiteit? Tandartsen.Punt raadt u het nieuwe ixorg aan! Ixorg is een aanvullende tandartsverzekering waarbij u zelf maandelijks een tegoed opbouwt. Het geld is en blijft van u. Voor meer info kunt u een kijkje nemen op www.ixorg.nl.