Wortelkanaalbehandeling
De wortelkanaalbehandeling, een korte uitleg
Infectie van het wortelkanaal
In de wortel van iedere tand of kies loopt een kanaal, het wortelkanaal. Dit kanaal is gevuld met de pulpa: levend weefsel dat voornamelijk bestaat uit zenuwvezels en kleine bloedvaten. Door tandbederf, een lekkende vulling, een val of stomp kan de pulpa ontstoken raken. Deze ontsteking wordt veroorzaakt door bacteriën. Gevoeligheid bij het drinken van koude of warme dranken is vaak het eerste signaal, maar soms geeft een onsteking geen klachten. De pulpa zal uiteindelijk afsterven en de bacteriën kunnen dan een ontsteking van het kaakbot rondom de wortel veroorzaken. Bij dichtbijten kan de tand of kies te hoog aanvoelen. Op een röntgenfoto is de ontsteking soms te zien.

Wortelkanaalbehandeling
Om de ontsteking en eventuele pijn te verhelpen zal de pulpa uit het kanaal moeten worden verwijderd. Alle kanalen moeten worden schoongemaakt en daarna worden opgevuld. De tandarts maakt gebruik van vijtjes.
Om controle te hebben over het verloop van de behandeling zal de tandarts tijdens de behandeling meerdere röntgenfoto’s maken. De tijd die het kost een kies of tand te behandelen is afhankelijk van het aantal kanalen en de vorm van de wortel. Na het schoonmaken en vullen van de kanalen geneest de kaakonsteking vaak vanzelf. Mocht enige verkleuring ontstaan van de tand of kies dan is deze meestal makkelijk te verhelpen met een eenvoudige bleekmethode.

Nog vragen?
U zult na deze korte inleiding ongetwijfeld nog vragen hebben over de wortelkanaalbehandeling. Uw tandarts is de aangewezen persoon om deze vragen te beantwoorden, hij of zij is meer dan bereid dit te doen.

In onze praktijk werkt een endodontoloog: een tandarts die zich vier jaar aan de universiteit heeft gespecialiseerd in wortelkanaalbehandelingen. Gecompliceerde kanaalbehandelingen worden door haar gedaan. Zij adviseert voorts de overige tandartsen om een zo optimaal mogelijk resultaat te bereiken bij het uitvoeren van onze behandelingen.
 
 

Contact
Panamalaan 10
1019 AZ Amsterdam
T: 020 41 98 525
F: 020 41 98 521
receptie@tandartsenpunt.nl
Email niet gebruiken voor het maken of wijzigen van afspraken


Wij nemen nog nieuwe patiënten aan.
Afspraken maken kan telefonisch of aan de receptie (dit kan dagelijks van 8.30-12.30 uur en van 13.30-16.00 uur).

ixorg
Ixorg
Wilt u alleen betalen voor werkelijk gemaakte tandartskosten, deze kosten zelf in de hand houden én ook goed verzekerd zijn in geval van calamiteit? Tandartsen.Punt raadt u het nieuwe ixorg aan! Ixorg is een aanvullende tandartsverzekering waarbij u zelf maandelijks een tegoed opbouwt. Het geld is en blijft van u. Voor meer info kunt u een kijkje nemen op www.ixorg.nl.